BLS (Basic Life Support – Suportul vital de bază) este reprezentat de un ansamblu de manevre și proceduri de resuscitare efectuate asupra unui pacient inconștient aflat în SCR (Stop Cardio-Respirator) ce pot fi efectuate de către orice persoană (instruită în prealabil) pentru menținerea căilor aeriene, suportul ventilației și circulației fără ajutorul vreunui echipament specific. În Europa la fiecare 45 de secunde o persoană suferă un stop cardio respirator, iar în SUA peste 280 de mii de oameni mor din această cauză.

Resuscitarea precoce și defibrilarea promptă (în decurs de 1-2 minute) poate duce la creșterea cu 60% a ratei de supraviețuire. Este important ca măsurile de prim-ajutor să fie cunoscute de un procent cât mai mare din populație, deoarece în situații limită un numar minim de manevre pot face diferența între VIAȚĂ și MOARTE.

DURATA

6 ORE – Dupa absolvirea cursului BLS, pe baza unui test grilă și a unei exemplificări practice (pe manechin), veți primi o diplomă în care se atestaă competențele obținute. La sfârșitul cursului veți ști să acordați primul ajutor în caz de: pierderea conștienței, stop cardio – respirator, hemoragii, luxații, entorse, fracturi, arsuri (în caz de electrocutare sau insolație), înec sau sufocare cu un corp străin.

TEMATICA

Cursul se desfasoară pe durata unei singure zile având un numar de 6 ore (teorie și practică), iar tematica va trata urmatoarele capitole:

Notiuni generale cu privire la acordarea primului ajutor; Primul ajutor în cazul unui stopului cardio – respirator; Primul ajutor în caz de hemoragii; Primul ajutor în cazul unor luxații, entorse, fracturi; Primul ajutor în caz de arsuri; Primul ajutor în cazul unui înec sau sufocare cu un corp străin; Transportul corect al pacientului către cea mai apropiată unitatea sanitară;

TRAINER

Medic medicină de urgență UPU-SMURD GALATI  și  Asist.Univ.Dr.Roșca Ștefan – medic specialist Medicina Muncii